du kan ikke være tynn og stolt over det i 2012

Akkurat det er noe som irriterer meg så uendelig mye at jeg får ikke sagt det nok. Det er ikke lenger det at verden ikke klarer å bestemme seg for hva skjønnhetsidealet 2012 faktisk er for noe; det er rett og slett ikke sosialt akseptert at jeg kommer med et aldri så lite utsagn som antyder til et eller annet som har med størrelsen på kroppen min å gjøre, bare fordi jeg er lita og tynn og "har ikke noe å klage over". Hvem faen er det som tar seg retten til å bestemme sånt? Joda, det er resten av samfunnet, det.

Og det finnes faktisk ikke noe bedre eksempel for å få fram poenget mitt her enn dette: En jente av den litt større sorten bestemmer seg for å ta et bilde av seg selv i bare undertøy og legger det ut på Facebook. Hva får hun igjen for det? Joda, er hun heldig kan hun få opp til en halv million likes på bildet og flere tusen kommentarer om at hun er så forbanna modig og at hun burde være stolt over seg selv. Hun blir nærmest kjendis og får uendelig med ros og skryt over at hun har klart å holde hodet hevet og lært seg å elske seg selv, og rett og slett drite i hva alle andre synes. (Er hun superheldig kan hun til og med få enda mer ros og skryt fra selveste VG og Dagbladet, til og med!). For så vidt greit, for med tanke på all mobbingen som foregår rundt det menneskene rundt deg ser på som feite folk må man vel nesten ha litt guts for å tørre å legge seg selv ut sånn på internett.

Hva om jeg hadde gjort det samme? Hadde jeg og fått uendelig med skryt og ros og virtuelle kyss, klapp og klemmer for å ha vært modig nok til å tørre å vise meg selv sånn på selveste internettet? Kunne jeg og blitt småkjendis for å være sterk nok til å holde hodet høyt hevet, og alt det der? Nei. Jeg hadde fått tusener på tusener av kommentarer om hvor forbanna horete og løs jeg var, om jeg ikke eier skam, hva i helvete jeg tror jeg er for noe... Bare fordi jeg er naturlig tynn. Bare fordi resten av vår trangsynte verden ikke ser alt det jeg har å skamme meg over ved min egen kropp. Bare fordi jeg ikke har fett nok på kroppen til å holde meg varm ved vinterstider.

Kan noen være så vennlige og forklare meg logikken i det? I mellomtiden skal jeg kjempe for at dette skal bli skjønnhetsidealet 2013:

Og takk for meg.

18 kommentarer

kamilla

23.10.2012 kl.23:00

Ane du kor mye eg beundre skrivinga di?

Stian

23.10.2012 kl.23:14

SÅ utrolig sant, Amanda. Kunne ikke vært mer enig (spesielt ikke til skjønnhetsidealet 2013, haha!) og at tynne folk, som undertegnede, virker som løs osv. Selvfølgelig er det jenter som får høre det mest når det er snakk om å legge ut "tynne" bilder. Uavhengig av kjønn, så burde det ikke være noe å bli småkjendis for å legge ut bilde av kroppen din, samtidig som det ikke burde være hat. Enkelt og greit, ikke legg ut bildet. Om man nå først bestemmer seg for å gjøre det likevel, burde alle få like mye oppmerksomhet, fordi dagens samfunn fungerer på helt feil måter og etter totalt feile prinsipper. Uansett hvor mye fett (det rimte) man har på kroppen eller hvor synlig ribbeina er, så er det ingenting som burde være galt, eller modig å vise frem. Samme skrev jeg på innlegget mitt om homofili, at det å stå frem som homofil burde ikke være noe som er modig, men som blir det etter dagens samfunn.

Tonje Kolstad

23.10.2012 kl.23:15

Du e så flink å få det sagt! Stå på Amanda :-)

Birgit Kristine

23.10.2012 kl.23:52

Wow, jeg er så utrolig imponert. Hadde jeg vært deg, hadde jeg vært så stolt av meg selv. Du har virkelig noen meninger og argumenter som er nærmere uslåelige. Personlig synes jeg at du har rett. Mange har lett for å ta på de som er større som modige for å tørre dette, jeg er egentlig litt enig også med tanke på hvor få som gjør dette. De med en slank kropp har ofte mer selvtillitt ovenfor kroppen sin, enn de større. Tror muligens det har noe med saken å gjøre også.

Ser mange bilder på facebook, der man tar en person som er undervektig (det er tydelig på bildet, hadde ikke sagt det hvis ikke) og sammenligner det opp med ei ann jente med fyldig kropp og former. De påpeker at jentene med fyldig kropp og former er vakre/beautiful, og at de undervektige er stygge/shit som det står der. Jeg forstår virkelig ikke dette, da hver eneste kropp er fin. Jeg mener at det å ha en vakker kropp må ligge i det å være sunn!

Jeg har selv hele tre venninner med spiseforstyrrelser, ei med bullemi, ei med anoreksi, og ei som underernærer seg. Venninnen min med bullemi er gjerne større en de fleste, men gud å vakker hun er. Min andre venninne med anoreksi har gått ned over 30 kilo det siste halvåret, og veier nå ca 50kg. Min tredje venninne igjen underernærer seg, spiser særdeles lite og veier veldig lite. Det hun spiser er ofte godteri, sjokolade, chips, brus ++ som ikke inneholder næring. Hun gjør ikke dette for å bli tynnere, men det er likevel et problem. Jeg skulle så gjerne ønske, at alle disse tre skulle forstå hvor vakre de er, at de ikke må gå vonde veier for å komme der.

Internett, reklamer - generelt media, ødelegger kroppsidealet. Eller er det egentlig et ideal? HVEM bestemmer hva som er idealet? Skal vi ta gjennomsnittet og si at DETTE er en normal person? Jeg tror ikke det burde være et eneste kroppsideal, annet en at man burde spise jevnt med mat, kose seg i helgene, og jogge om man synes at det er greit. Selv er jeg utrolig glad i mat, trener ikke noe bortsett fra en time gym hver mandag, og veier 70kg. Har gått opp omtrent 10kg det siste året, men vet du hva? Det gjør meg virkelig ingenting! For jeg prøver å innse, at uansett hva vekta sier, eller hvilken størrelse klærene mine er, at jeg er vakker uansett. Det er utrolig vanskelig, og jeg føler meg selvfølgelig ikke alltid slik, men hvem føler seg vel alltid vakker? Svært få tipper jeg, alle har nok noe.

Dette endte visst opp i å bli noe langt, men fikk bare så lyst til å skrive så mye til deg. Mennesker der ute har ingen rett til å dømme deg, enten du er tynn eller tykk. Du er den du er, og hvorfor skal du legge på deg for at de skal bli fornøyde? Kan du ikke bare gjøre deg selv fornøyd, og om du er det, så vær deg selv vel! Ingenting er bedre mener nå jeg. For vet du hva, DU er vakker slik DU er, det synes ihvertfall jeg! og INGEN har rett på å fortelle deg noe annet.

Takk for meg, haha.

birgit

24.10.2012 kl.00:01

Hadde forresten vært veldig interresant å høre hva du syntes om det jeg skrev, er litt gøy å få tilbakemelding på mine meninger også, haha. Ellers får du ha en god natt Amanda!

:3

24.10.2012 kl.00:16

Okei, jeg skjønner hva du mener og jeg er enig med deg. Men du burde skjønne at de som styrer denne verden er stygge kukhoder som vil bare tjene penger på uansett hva, i dette tilfellet så er det på selvsikkerheten til litt større jenter og folk med f.eks. bulimi eller lignede.

Så til alle jenter (og muligens gutter), gi en blanke faen i skjønnhetsidealiet greia uansett årstall! Vær deg selv, og hvis noen som helst har problemer med det. Gi dem fingeren og si reis til helvete din forbanna kuk. Sett deg høyere enn dem. For de vil bare være kul med å rakke ned på andre.

Xander

24.10.2012 kl.07:00

Du skriver utrolig godt.

Emmely

24.10.2012 kl.08:00

Takk for at du ga meg verdens beste start på dagen! Er helt enig i det du sier !

amanda

24.10.2012 kl.09:40

birgit: Tusen takk! Setter utrolig stor pris på det når folk virkelig orker å sette seg ned for å skrive lange kommentarer til tankene mine, føler virkelig at jeg har gjort noe riktig.
Det er helt sant det du sier om media, at det er det som ødelegger kroppsidealet. Egentlig, forstår jeg ikke hvorfor vi skal ha kroppsidealer i det hele tatt når vi ser hvordan det ødelegger selvbildet til så ufattelig mange mennekser. Alle er nydelige på hver sin måte, med hver sin kropp! Hadde det vært meningen at alle skulle se farlig tynne ut hadde det vært sånn Gud skapte oss til å begynne med.
Og du skriver utrolig bra, forresten! :-)

24.10.2012 kl.10:29

Jeg er helt enig. Hvorfor kan ikke folk bare akseptere at alle er forskjellige, både psykisk og fysisk i form av kroppsbygning. Selv er jeg naturlig tynn, og jeg får ofte høre at jeg er tynn og spinkel. Men det kan jeg faktisk ikke gjøre noe med, og det er noe som ikke alle klarer å forstå.

Du er en sann inspirasjon, og din blogg har gitt meg mot til å tørre si ifra til de som kommenterer.

Så tusen takk og, fortsett med den gode skrivingen!

birgit

24.10.2012 kl.15:02

Amanda, det er ingen tvil om at du har gjort noe riktig. Ingen. Det burde ikke være noe kroppsideal, det er idiotisk, og unødvendig. Skal man endre utseende sitt for andre, eller for seg selv? Tydeligvis mener mange at man ikke skal gjøre det for seg selv, men for andre. Det er jo tydeligvis det som betyr noe, hvordan andre oppfatter oss, ifølge et stort antall mennesker, eller også media. Man er nydelig om man er superslank, men man er også syk. Igjen er tykke mennesker syke og ekle, men framstår som modige helter om de står opp for sin egen kropp. Begge deler blir feil. Alle burde være modige over å vise sin kropp, eller rettere sagt, stå opp for sin egen kropp. Akseptere den, og elske den som den er. Ikke bli påvirket av hva alle andre mener om den, og endre den. DEN DEN KROPPKROPP ser jeg det kommer mye av her, haha. Men likevel, håper jeg får fram poenget mitt, og at jeg ikke sumler her jeg prøver å henge litt med i naturfag og gammastråling. Men takk for det, og jeg bare elsker denne "bloggen", fordi at det egentlig ikke er en blogg i det hele tatt. Jeg synes det du skriver går så langt over alt som er "klassisk blogg" og "rosabloggingen". Jeg skulle så gjerne ønske, at flere gjorde som deg. Tar opp ting som betyr noe, ikke hvordan du så ut i dag og hva du spiste til frokost via et flott lyst photoshoppa bilde.

Jeg bare elsker denne bloggen. Jeg elsker den. Du er herved lagt til i mine favoritter, og vær så snill å skriv mer om dine meninger, det er så utrolig gøy!

24.10.2012 kl.16:13

Utrolig bra skrevet! Er helt enig med deg. Og det at du er naturlig tynn, er det nok mange som misunner deg for. Du er nydelig, Amanda.

amanda

24.10.2012 kl.16:35

Anonym: Nei, ikke vær anonym daaa! Tuuuusen takk :-)

Marthe Pedersen :*

24.10.2012 kl.22:38

du har heilt rett, men flodhesten der va no litt søt :D

Kristina

24.10.2012 kl.22:38

Er så utrolig enig der ja. Når litt større mennesker endelig klarer å bli godtatt av andre og får bedre selvbilder, så blir vi tynne plutselig sett stygt på i noen sammenhenger. Hvis jeg hadde lagt ut et bilde av meg i bikini hadde jeg nok fått masse kritikk!

serious

29.10.2012 kl.23:22

Elsker bloggen din, liker veldig godt at du skriver om meningene dine! Stå på! :)

Anhthu Tran

03.11.2012 kl.16:33

ENDELIG NOEN SOM SIER NOE FORNUFTIG! Er så forbanna enig med deg! Skjønner ikke logikken i det? Om en jente som er litt stor legger ut bilder av seg selv i bikini får hun masse skryt, men om en tynn en legger ut bilder av seg selv blir hun stempla som hore? Skjønner det ikke helt? Hva skjer med verden... Må nesten dele dette videre, jeg!
så utrolig bra skrevet!

Skriv en ny kommentar

+ legg meg til som venn
♡ Amanda
bruker denne bloggen kun til å surke over ting som irriterer meg.hits